Pszczoły zbierają wiele pestycydów z pyłkiem roślin nieuprawnych
31 maja 2016, 11:17Nawet na obszarach zdominowanych przez kukurydzę i soję znakomitą większość pyłku pszczoły zbierają z roślin innych niż uprawne. Niestety, pyłek jest zanieczyszczony wieloma różnymi pestycydami.
Sposób na zarodźce? Usztywnienie przez cholesterol...
27 maja 2016, 11:50Pirazynamid i spiroindolon, leki wynalezione w 2014 r. przez naukowców z Drexel University, zwiększają zawartość cholesterolu w błonie komórkowej zarodźców sierpowych, co uniemożliwia im przeciskanie się przez wąskie labirynty ludzkiego układu krwionośnego. Dodatkowo wymuszają one na pasożytach przedwczesne rozmnażanie.
Od przyczepności bluszczu do superkleju o wielu zastosowaniach
25 maja 2016, 14:16Dzięki kleistej substancji wydzielanej przez bluszcz pospolity naukowcy mają nadzieję ulepszyć kleje medyczne. Wspominają też o zastosowaniach kosmetycznych czy wojskowych.
Miliarder kontra astronomowie
25 maja 2016, 10:50Miliarder Nathan Myhrvold, były dyrektor ds. technologicznych Microsoftu, uznany fotograf dzikiej przyrody, kucharz i właściciel firmy promującej innowacje i pomagającej właścicielom patentów w zarabianiu na nich, znalazł sobie nową pasję - asteroidy. I już zrobiło się o nim głośno, gdyż stwierdził, że naukowcy używający teleskopów NASA poczynili podstawowe błędy w ocenie wielkości 157 000 asteroid.
Cegły z niedopałkami przyjazne dla środowiska i kieszeni
24 maja 2016, 12:39Dr Abbas Mohajerani z RMIT University wykazał, że cegły wypalane z dodatkiem 1% niedopałków papierosów mogą pomóc w obniżeniu kosztów produkcji i ochronie środowiska.
Antybiotyk niszczący mikrobiom hamuje też neurogenezę
24 maja 2016, 10:58Antybiotyki, które są na tyle silne, by zabić bakterie mikrobiomu jelitowego, zahamowują także wzrost nowych neuronów (neurogenezę) w hipokampie, centrum pamięciowym mózgu.
Komórki odpornościowe zapamiętują swój pierwszy 'posiłek'
24 maja 2016, 06:14Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu odkryli, że powiedzenie "Jesteś tym, co zjadasz" odnosi się również do makrofagów, które zapamiętują swój pierwszy "posiłek".
Bakterie z gałęzi zasilają drzewa
23 maja 2016, 10:54Zespół prof. Sharon L. Doty z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w Seattle zademonstrował, że topole rosnące na nieprzyjaznym górskim terenie mają bakterie, które dostarczają koniecznych do wzrostu cennych składników odżywczych. Amerykanie zauważyli, że społeczności mikroorganizmów są bardzo zróżnicowane (próżno szukać takich samych nawet w sadzonkach rosnących obok siebie).
Jaskrawe światło wpływa na metabolizm
20 maja 2016, 09:43Zarówno poranna, jak i wieczorna ekspozycja na jaskrawe światło zwiększa insulinooporność. Wieczorem powoduje też większe skoki poziomu cukru we krwi (porównań dokonywano do przyćmionego światła).
Śpią wszyscy: drzewa też
18 maja 2016, 12:48Posługując się skanowaniem laserowym, biolodzy z Austrii, Finlandii i Węgier wykazali, że drzewa także śpią.